Monturi pentru năluca Svartzonker McRubber, și pentru alte momeli din plastic

Este de notorietate că plasticele moi sunt printre cele mai eficiente năluci în pescuitul știucii. Dacă suntem adepții ideii că mărimea contează, adică vrem să prindem și știuci mai mari, aceste năluci devin de-a dreptul indispensabile.

Există o mulțime de năluci accesibile și prinzătoare, dar marea majoritate a știucilor mari se prind cu plastice moi de mari dimensiuni.

Pe lângă faptul că sunt eficiente, aceste năluci prezintă avantajul că pot fi montate în mai multe feluri, fie pentru a căuta știuca la suprafață, fie la adâncimi apreciabile.

Image 24

Năluca din partea de sus a imaginii este montată cu un stinger clasic, astfel se comportă ca o momeală care se scufundă încet, oferind posibilitatea de a pescui și în apele de o adâncime foarte mică. Cele două ancore triple asigură o înțepare eficientă, dezavantajul fiind utilizarea dificilă în porțiunile invadate de plante, se agață ușor, adună iarba.

Dacă dorim să-l utilizăm la o adâncime mai mare, putem utiliza un Screw-in-Head în locul Shallow Screw-ului (a doua nălucă începând din partea superioară).Montura Screw-in-Head este disponibilă în dimensiuni variate, astfel putem explora diferite straturi ale coloanei de apă.Cu ajutorul unui inel despicat acestea pot fi schimbate relativ rapid. O altă posibilitate ar fi dacă la montură cu stinger clasic, utilizăm Screw-in-Dots, adică greutăți care se pot înșuruba în corpul nălucii. Acestea prezintă avantajul că pot fi montate în diverse părți ale nălucii. Dacă dorim ca nălucă să-și păstreze poziția orizontală în timpul scufundării îl amplasăm la mijlocul nălucii în partea de jos, dar am observat la pescarii sudezi că uneori îl montează în partea posterioară a plasticului. A treia variantă ar fi utilizarea unui Fastach Sinker (năluca din josul imaginii) Aceasta este o greutate montată în partea frontală a nălucii, agățat în ochețul Shallow Screw și năluca poate fi prezentată imediat la o adâncime mai mare. Această soluție merită să fie utilizată în condiții în care pescuim în ape cu adâncime variabilă, uneori trebuie să pescuim la suprafață , iar alteori pe substrat.

- Pont: Fastach Sinker (sau The Button )se poate utiliza eficient și în cazul nălucilor de tip jerk sau hibride. Sunt situații în care din culoarea prinzătoare la un moment dat, nu dispunem decât varianta plutitoare (floating), aceasta poate fi transformată într-una scufundătoare (sinking) prin agățarea în ”nasul” nălucii a unui Fastach Sinker și năluca poate fi prezentată imediat la adâncimea dorită, direct în fața știucii. Adăugarea acestei greutăți suplimentare nu influențează bătaia nălucii. Vă spun din experiență.

Putem să ne confruntăm cu situația dificilă de a prezenta năluca la o adâncime extremă de 8 -1o metri, pentru că acolo stă știuca. În această situație putem combina Screw-in-Dots cu Screw-in-Head.

Cel mai adesea găsim știuca în zonele cu apă mică invadată de plante. Și aceste locuri pot fi explorate ușor cu plasticele noastre preferate. Vom avea nevoie de cârlige offset speciale, de mari dimensiuni. Aceste cârlige pot fi lestate (năluca din mijloc) sau nelestate (năluca din partea de sus a imaginii)

Image 49

Dacă condițiile permit putem chiar să și ”potcovim” nălucile în maniera prezentată mai sus (năluca din mijloc) sau mai jos (năluca din partea de jos)

La pescuitul cu cârlige offset am un pont care merită să fie luat în considerare. Despre asta am scris aici (Pont 2).

- Pont (despre cum se montează cârligul offset): Înșurubăm Shallow Screw-ul aflat pe cârligul offset în capul plasticului, ținem cârligul lipit de corpul nălucii, marcăm cu degetul locul unde cârligul ar trebui să iasă, după care să înfigem cârligul în corpul nălucii, pe cât posibil exact în partea din mijloc. După părerea lui Claes ”Swartzonker” este și mai bine dacă facem o incizie în ”burta” nălucii cu un cuțit ascuțit, astfel putem să înțepăm mai eficient.


Nălucile de dimensiuni mai mici, pot fi montate cu jiguri, cârlige offset sau cu un stinger cu o singură ancoră.

Image 24


Mai de mult, am încercat să trec prin corpul nălucii o ancoră montată pe o strună de oțel cu un ac pentru boilies, și să-l agăț de ochetul jigului. Metoda este fără îndoială eficientă, dar plasticul este foarte repede sfâșiat de dinții ascuțiți ai știucii. Stingerele au avantajul că în momentul atacului ancora se agață în gura știucii, iar năluca nu intră în contact cu dinții ucigași.

- Pont: Este un lucru foarte important, de care merită să ținem cont:

  • Știucile mai mari, de la 2 kg. în sus, atacă de obicei capul nălucii, cele mici, știuci de două veri, atacă tot ce mișcă.
  • Nălucile mai mari selectează prada, de exemplu pe un McRubber Jr de 17 cm nu va fi atacat de orice mârliță, iar cei care atacă o vor face în zona capului.

De câțiva ani nu mai pescuiesc cu plastice de dimensiuni mici, și am ascultat cu oareșice mirare un cunoscut de al meu, care povestea că pierde multe năluci. Nu înțelegeam, că verificând statistica de anul trecut în care erau 168 de capturi care meritau să fie menționate am realizat că eu am pierdut în total trei plastice. Cred că atât pot să-mi permit.

În luna august al acestui an, am fost cu un prieten și cei doi fii ai acestuia la o partidă de pescuit de trei zile în Deltă.

Am și localizat știucile într-un lac de mici dimensiuni , năpădit de iarbă. Se pescuia destul de anevoios, dar scopul era ca să inoculăm copii cu virusul spinningului. Tocmai ni se livrase primul transport de Monkey Shad de 14 cm. și am fi dorit să le testăm, așa că le-am montat cu cârlige offset de 10/0 și 8/0. Fără acestea nu exista nicio șansă de recuperare prin ierbăraia deasă din lac. Știucile le-au agreat din prima lansare, am avut multe atacuri, mai ales la cele de culoare Motorpike. Se hrăneau exemplarele de mici dimensiuni așa că au fost multe ratări, și multe plastice au rămas fără coadă. Dar important este că băieții au prins, și erau fericiți din cale afară. Atacurile erau spectaculoase, la suprafață și au fost și destule capturi. Erau câteva bucăți și mai corpolente, dar pe ansamblu predominau ratările și nălucile cu coada pierdută . Iarba atingea suprafața apei, așa că de ”potcovit” năluca nici nu se punea problema.

Am analizat ulterior urmele de dinți lăsate pe nălucă și am inventat ”arma secretă antibrădiș”.

Image 128

În cazul unor știuci de mari dimensiuni nu este nevoie de acest artificiu pentru acestea oricum vor ataca în zona capului și cârligul offset este suficient pentru a-i prinde. Dar cârligul de crap cu ochet pe care l-am fixat cu două inele despicate, are menirea de a proteja coada nălucii de atacurile furibunde ale mârlițelor. Avantajul acestuia față de monturile ”antibradiș” prezentate anterior este că nu se agață în brădiș.

În imaginea următoare prezint două invenții marca ”Claes Swartzonker”:

Image 224

Pe năluca aflată în partea superioară se înșurubează rotativa aflată pe tijă, denumită Spinner Rig. Aceasta poate fi folosită în partea superioară dar poate fi montat și în partea de jos a nălucii. Au fost cazuri când știuca nu mânca, și cu acest ”mic” artificiu au reușit să smulgă un atac , cu care au câștigat concursul. Mai mult, pe fotografiile realizate de Swartzonker Team am observat că pe coada unui McRubber era montat un asemenea Spinner Rig și cu acesta se prindeau exemplarele mari... Poți și chiar trebuie să experimentezi multe variante cu aceste super-năluci McRubber.

Năluca de jos, este un spinnerbait mai special, adică un Svartzonker Spinner Rig Large combinat cu un McRubber montat pe un jig 10/0. Cum ar zice Claes, pentru acele zile în care știuca nu mănâncă, și are nevoie de un impuls special să-le scoată din apatie pe bătrânele doamne. Montura prezintă avantajul că poate fi condusă și printre firele de iarbă.

Și în încheiere să vă prezint câteva monturi mai neobișnuite:

Image 165

Cel din partea de sus, este o nălucă hibrid Svartzonekrtail- nimic neobișnuit ca montură.

A doua nălucă este o combinație între un spinnerbait și un McRubber.

A treia este un stinger montat pe partea de sus a nălucii, cu un Spinner Rig și cu un Screw-in-Dots în partea de jos . Acest ultim detaliu este foarte important pentru că fără acest lest, montura nu ar fi echilibrată... Probabil a fost utilizată de Svartzonker Team într-o zonă cu apă relativ adâncă de 2-3 metri cu fire de iarbă (fotografia le aparține) , din acest motiv cârligele erau montate pe partea de sus și Spinner Rig-ul în partea de jos. O soluție fără dar și poate ingenioasă. Închipuie-ți: știuca stă pe substrat printre ierburi și pândește.... din acest motiv ai nevoie de Screw-in-Dots, ca nălucă să se scufunde cât mai mult, cât mai aproape de prădător (domnia-sa numai în cazuri foarte rare va catadicsi să se ridice la suprafață pentru o nălucă ce brăzdează suprafața apei).... Spinner Rig-ul adaugă un plus de efect incitant (montat în josul nălucii – pentru că și știuca stă pe substrat) cârligele montate în partea de sus, în schimb nu vor agăța așa de ușor plantele....

Montura din partea de jos este interesantă, deoarece Screw-in-Dots a ajuns neobișnuit de mult în spate, și astfel năluca nu se va scufunda cu capul în jos, dar nici orizontal ci invers cu coada în jos, creând impresia unui peștișor în agonie... Merită încercat acest truc, mai ales în ape reci. Dar și în ape de temperaturi mai ridicate :-)

Trebuie să gândești și să experimentezi mereu. Rezultatele se vor arăta.

Fir întins!

Steiner





Înscrie-te la newsletterul nostru! Mă înscriu
Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare