Pescuitul știuci la începutul verii 1.2

La începutul verii, când apele se încălzesc ușor-ușor, metabolismul știucilor se accelerează și se hrănesc poate cel mai activ din tot anul. ***

*** Dacă nu ai citit până acum, începe cu prima parte a acestei articol, care se găsește aici.

1. Cu ce năluci pescuim la știucă la începutul verii ?

În această perioadă cele mai eficiente năluci sunt cele anti-brădiș. Năluca Hidehook, precum și plasticele moi mari, montate cu cârlig offset sunt nălucile cu care putem pescui în locurile acoperite cu multă vegetație. În astfel de locuri, cu aceste năluci vom avea parte de mai multe atacuri, însă și ratările pot fi mai multe, dacă nu respectăm câteva ponturi importante.

Pont 1. Secretul este să țineți vârful lansetei un pic în sus, în așa fel ca să fie în prelungire firului, să urmăriți cu ochi evoluția nălucii, și când știuca atacă năluca, atunci înțepați puternic și hotărât vertical în sus. Nu la stânga, nu la dreapta, nu se contrează, se va înțepa mereu ferm și pe verticală în sus. În așa fel se agață mai sigur, veți rata mai puține atacuri. Această idee nu pare una genială, dar e de ținut minte. Avem tendința să ne uităm în alte parte, atunci când recuperăm năluca, după păsări, la alte bărci, etc., și să contrăm orice atac. Problema este, că așa riscăm să smulgem năluca din gura știucii. Trebuie luat în considerare modul în care știuca atacă prada, și astfel putem ajunge la concluzia, că înțepând pe verticală avem cele mai mari șanse să agățăm captura. O altă chestie: firul să fie în prelugirea lansetei fără să închidă vreun unghi pe plan orizontal cu ea. Pe planul vertical vom avea un unghi oarecare, fiindcă chiar este recomandată să țineți un pic sus vârful lansetei, mai ales atunci când nu bate vântul prea tare. Astfel vom fi mai prompți atunci când știuca atacă năluca.

Pont2. Mai există un secret aici, cea cu șapte sigilii: să nu vă uitați altundeva, trebuie să rămâneți concentrați, să urmăriți cu ochii evoluția nălucii. Atunci când știuca atacă năluca trebuie înțepat foarte prompt, vertical în sus. Să nu avem iluzii, știuca nu se va agăța singur. Peștele simte că ceva nu este în regulă cu prada și-l scuipă afară foarte repede. Am șeruit un videoclip pe pagina noastră de FB, uitați-vă la ea, o să vedeți cât de repede scuipă știuca afară năluca dacă găsește că ceva nu este în regulă. În cazul voblerelor cu două ancore, sau a plasticelor moi montate cu stinger clasic cu două ancore, știuca se agăță aproape singur, chiar și atunci dacă contrăm cu întârziere. Cu năluca montată pe cârlig offset nu se va agăța de una singură - puteți să fiți sigur de acest lucru. Trebuie înțepat prompt și într-un ritm bun: exact atunci când trebuie. Bine, dar când trebuie…? Partea cea mai importantă vine acum: urmăriți evoluția năluci cu ochii, și loviți exact atunci când vedeți că știuca a inhalat năluca. Nu așteptați să simțiți pe fir, s-ar putea să fie prea târziu… Fii atent la cea ce vezi, nu la cea ce simți. Atât.


Montura offset poate fi prevăzut cu o "potcoavă" atât pe parte inferioară cât și pe partea superioară a nălucii. Astfel cresc șansele de capturare, dar se poate agăța năluca mai ușor și în plante subacvatice. Însă sunt situații când merită aplicată "potcoava".

La un moment dat în Finlanda ne-am ancorat pe un platou cu apă adâncă de aprox 2m. Era primăvara devreme, plantele au început să crească, dar încă nu au ajuns la suprafață. Apa era ușor opalescentă, nu vedem unde evoluează năluca. Colegul de barcă dădea cu un McRubber montat pe un cârlig offset. Avea parte de atacuri bune, dar nu a reușit să agațe nici una dintre cele trei atacuri. Era supărat deja, când am rugat să mă lase să aplic o "potcoavă" la montura sa. Nu a durat nici două minute și putea să lanseze din nou. Au urmat trei lansări și trei știuci frumoase aduse la barcă. Am zis atunci, dacă prinde din al patrulea lanseu și știuca a patra, seara, lângă locul de cazare în restaurant, dau eu o rundă de bere.

Din păcate nu a reușit… numai la al șaptelea lansare a luat a patra știucă. Seara, a plătit el prima rundă pentru "potcoavă", a doua rundă am dat eu. De ce?... puteți întreba… Simplu: fiindcă berea era foarte bună și noi eram însetați după o partidă reușită in Tammisaari, unde oricum se întunecă mai greu ,spre deloc. Știuca să meargă, în rest ne vom descurca noi… nu-i așa?

Image 48

1. Svartzonker McRubber Jr 17 cm, montată pe un cârlig offset nelestată

2. Svartzonker McRubber 21 cm, montura offset, prevăzut cu o "potcoavă" superioară

3. Wolfcreek Shad 18 cm, montura offset, prevăzut cu o "potcoavă" inferioară

Desigur, putem prinde știuci vara și cu diferite tipuri de poppere, broaște artificiale, și cu alte năluci de suprafață, mai ales în zonele acoperită cu vegetație. Îmi place să dau cu broaște artificiale, sunt zone, și ani când broasca merge de minune. Este un stil de pescuit foarte spectaculos, dacă auzim, sau constatăm că în unele zone știuca mănâncă broaște, na acolo ”musai” de încercat. Dar o să revin la acest subiect.

In cazul în care condițiile permit, merită încercate și voblerele tip jerk, sau nălucile hibride. Trebuie testat, sunt zile și locuri când o recuperare mai agresivă, sau mai în viteză reușește să stârnească interesul știucilor. Dacă apa este mai adâncă nălucile trebuiesc lestate să coboare mai la fund, acolo, unde stau știucile.

Se întâmplă destul de des că dăm acolo unde ne este mai ușor de pescuit, dar avem șanse ca știuca nu stea acolo. Sau stă la fundul canalului de 2,5 -3 m și noi recuperăm năluca mult prea aproape de suprafață. Știuca este acolo, dar nu va sări după nălucă de la o adâncime de doi metri. Dacă lestăm, și recuperăm de ex. năluca la adâncimea potrivită, adică mai aproape de nivelul apei unde stă știuca, s-ar putea să se schimbe situația și să avem parte de atacuri furibunde. Să nu uităm este vară, are știuca ce să mănânce, dacă vrem să-l prindem, trebuie să-i plimbăm ceva apetisant în fața nasului. Nu-i mare secret, dar este important și acest aspect. Știuca trebuie căutată acolo unde este și unde se hrănește.

Image 60

1. Svartzonker McRubber Tail 34 cm, montură cu stinger clasic cu două ancore (montură slow sinking)

2. Svartzonker McRubber Shad 23 cm, montură cu stinger clasic, prevăzut în inelul de prindere cu un Fastach Sinker (montură sinking, năluca se scufundă cu capul înainte)

3. Svartzonker McRubber 21 cm, montură cu stinger clasic, prevăzut cu un screw-in-dots înșurubat în burta năluci (montură sinking, năluca se scufundă în poziția orizontală)

4. Svartzonker McRubber Flash Series 21 cm, montură cap screw-in-head și stinger (montură sinking, năluca se scufundă cu capul înainte)

Poate să vă pară aiurea cea ce zic, dar văd foarte des, că bărcile sunt lăsate în drifting și pescari dau acolo unde pot recupera fără probleme, fără să ia brădiș în cârlig. Auzi că se plâng, că nu merge știuca... N-are cum să le meargă, dacă nu este nici o mărliță amărâtă pe tot hectaru' unde dau, cu fundul măturat de plauri... Dacă mai vezi că toți trei dau cu linguri, care strălucesc la lansare - e clar, nu sunt concurența ta... fac gălăgie, strică locurile, dar pleacă repede, nu prea sunt perseverenți. Mă rog, e loc pentru toată lumea, important e să pescuiască.

2. Ce culori să folosim?
  • În ape limpezi folosiți culori naturale (alb-gri, maro-galben, motoroil etc.), și culori mai deschise, mai vii.
  • În apele tulburi, mai puțin transparente: green tiger, fire tiger, black-chatreuse, green-chatreuse, red tiger etc.
  • Când soarele strălucește puternic, folosiți năluci cu glitter, adică cele scânteietoare. Una dintre cele mai bune culori de acest fel este motoroil de la Svartzonker, o culoare care poate fi percepută de la verde până la roșu, în mai multe culori, în funcție de condițiile de lumină. Conține și granule glitter, deci este tocmai bun atunci când soarele ne bate în cap.
  • Svartzonker McRubber Flash Series este o nălucă foarte interesantă, care combină mișcarea nălucilor confecționate din plastic moale cu blițul și sclipirile lingurilor oscilante. Sunt năluci foarte eficiente atunci, când soarele strălucește puternic, dar și în condițiile cu vizibilitate redusă.
  • Dacă avem o zi mai înnorată, iar apa este limpede, transparentă folosiți culori naturale, dar mai închise. De regulă aceste combinați de culori sunt cele mai eficiente, dar de multe ori merită experimentate și alte culori, mai neobișnuite.
  • Maro cu galben/auriu, negru cu rosu, gri cu alb, verdele cu orice, motoroil, fire tiger, red tiger, sunt culorile de bază, este bine să le avem întotdeauna la îndemână.

Image 226

3. C&R și ședința foto

Mai are un aspect pescuitul știucii vara, despre care trebuie să vorbim. Pe de o parte există o regulă, că știucile mari nu trebuiesc aduse repede la barcă și nu e bine să fie luate în minciog înainte să fie obosite. Dacă aducem prea repede la minciog, ea este încă foarte puternică, se zbate tare, poate să pățească chiar și ea ceva, dar în același timp este foarte periculoasă ancora rămasă în afara gurii, care poate produce vătămări grave. De regulă trebuie ridicat în barcă numai peștele epuizat deja, se fac măsurătorile de rigoare cât se poate de repede, urmată de o ședință foto tot așa cât se poate de scurtă, după care se eliberează știuca. Această metodă însă devine delicată în timpul verii. Apa este caldă, cu conținut redus de oxigen, peștele este puternic, se luptă foarte mult, până la epuizarea completă. Dacă mai pierdem timp mult și cu măsurători, și cu ședința foto, riscăm să moară pestele, chiar dacă-l punem înapoi în apă. Prin urmare, încercați să luați peștele în minciog mai repede, nu-l obosiți până la epuizare , evitați riscurile bineînțeles, și încercați să-l țineți știuca cât mai scurt timp posibil pe uscat. Este o metodă bună, să puneți înapoi știuca în minciog după ce ați scos năluca din gură, și țineți-l acolo în apă până ce pregătiți terenul, udați salteaua de primire, pregătiți tot ce aveți nevoie pentru măsurare și pentru ședința foto.

Image 91

Nu avem nici-o obiecție să luați acasă din când în când câte un pește pentru scopuri culinare. Este bine așa, dar vă propunem să păstrați știuci numai între 40 – 75 cm. Dacă păstrați captura, rupeți coloana vertebrală, nu-l lăsați să sufere inutil. Dacă este mai mare de 75 cm puneți-l înapoi în apă, este mai bine așa.

În cele din urmă aș avea o rugăminte: să nu vă luați după ce spun, sau ce fac alții, fiecare dintre noi răspunde numai pentru faptele sale. Nu este o scuză vorba aia, că nici alți nu dau drumul la peștele prins, atunci eu de ce să-i dau drumul... Numai oamenii slabi arată cu degetul la alții, caută scuze, se explică. Tu poți să dai drumul la știuca de peste 75 cm, fiindcă așa vrei tu, fiindcă îți stă în putere, chiar dacă bănuiești că în curând poate că o să fie capturat de către braconieri. Tu să îi dai drumul oricum, roagă-l frumos și pe prieteni tăi să facă la fel, învață pe copii tăi că așa este frumos și asta este calea pescuitului sportiv sustenabil, numai așa putem aduce contribuția noastră personală ca lumea să fie un loc mai bun.

Fir întins,

Balázs „Steiner” Sándor

Înscrieți-vă la newsletter-ul nostru, ca să nu ratați nici un sfat util!

Iată și nălucile cele mai des folosite de către noi și de către prietenii noștri pescari renumiți de știucă :

năluca anti-brădiș: Hidehook

plastice moi: Svartzonker McRubber, Flatnose Shad, Wolfcreek Shad, Fatnose și Nettel Laken,

jerkbait: Svartzonker Ticsaren, Svartzonker Squarepusher, și Wolfcreek Skinny Wolf,

iar cele hibride : Headbager Shad si Headbager Tail, Svartzonkertail Jr, precum și inegalabilul Svartzonker McTail.și McTail Jr





Înscrie-te la newsletterul nostru! Mă înscriu
Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare