Pescuitul știuci la începutul verii 1.1

O parte semnificativă a pescarilor sportivi consideră că numai toamna se poate pescui la știucă. Adevărul e că, și în timpul verii putem prinde știuci frumoase.

La începutul verii, când apele se încălzesc ușor-ușor, metabolismul știucilor se accelerează și se hrănesc poate cel mai activ din tot anul. Primăvara este, de asemenea, o perioadă bună pentru pescuitul știucii, am scris despre asta aici. La începutul primăverii, știucile se regăsesc în apele mai puțin adânci și aici își depun icrele. Perioada de reproducere poate dura până la o lună, timp în care știucile stau în apele de mică adâncime de lângă mal, se hrănesc tot aici, apoi cum se încălzește vremea, se întorc ușor la apa mai adâncă.

1. Unde să căutăm știuca la începutul verii?

Plantele subacvatice încep să crească intens în locurile unde apa nu este adâncă. Aceste zone cu vegetație submersă asigură protecție și mâncare pentru câteva specii de pești, iar în astfel de locuri apare albitura, bibanul în număr din ce în ce mai mare. Știuca va apărea și ea în scurt timp aici, în locurile unde este o abundență de pește pradă, deci se va întoarce din apele mai adânci aici în apa mică. Dacă e să reținem numai o singură idee despre obiceiurile știucii, atunci aceasta să fie: știuca se regăsește aproape întotdeauna acolo unde este rost de mâncare. Dacă direcția vântului s-a schimbat brusc, dacă apa s-a încălzit în relativ scurt timp, dacă nivelul apei a scăzut, sau a crescut semnificativ, și albitura, peștișorii dintr-un motiv sau altul au apărut într-un anumit loc, într-un număr mare, putem să fim siguri că în una sau două zile și știuca va apare cu siguranță aici.

S-a întâmplat cu ceva timp în urmă în Deltă... Într-o bună zi am găsit un loc promițător într-un golf al lacului Lumina: era apă curată, relativ adâncă (1,5 – 2 m), cu vegetație tocmai potrivită, unde roșioara mare sărea la suprafață. Poți să-ți dai seama că este roșioară, fiindcă sunetul plescăielii este tipic, și ușor diferit de cel al bibanului. Am insistat în acest golf, am încercat cu de toate, dar în afară de roșioară și biban (la rotativă și lingură ușoară) nu am prins nicio știucă. Au trecut două zile, am pescuit peste tot, am și prins în alte locuri, dar nimic deosebit: nici mari, nici multe, se părea că va fi o partidă de pescuit obișnuit, cu nimic ieșit din comun. Am insistat, ne-am întors de câteva ori zilnic în acest loc, am insistat cu toate nălucile ce ne a trecut prin cap, dar nimic. Nimic, nimic.

Nici o mârliță măcar… Ne supăra un pic acest eșec, deoarece după experiențele noastre era locul aproape perfect, unde toate condițiile erau la un loc, un loc extrem de promițător… Apoi într-o zi frumoasă, mai bine zis o zi frumoasă pentru pescarul de știucă, adică era o dimineață sumbră, cu cer înnorat, cu un pic de vânt, și cu piciorul ploii atârnată peste noi, la un moment dat se întâmplase ceva: tocmai recuperasem un McRubber montat cu un cârlig offset... Am tras năluca peste un covor de brădiș, care a ajuns din nou într-un ochi de apă , am lăsat - ca la carte - să cadă un pic, după care am început să recuperez încet din nou, când am văzut că o torpila pleacă din parte laterală a ochiului de apă, și vine spre nălucă împingând apa în forma de V… Sunt sigur că știți despre ce vorbesc: în astfel de cazuri adrenalina sare în cer, și tu te uiți numai să vezi dacă știuca ajunge mai repede decât năluca la marginea ochiului de apă… știi că nu poți accelera, dar nici să-l încetinești nu e bine… vezi că este o știucă mare, dar tot nu ai ce să faci…

Din păcate năluca a ajuns mai repede la brădiș… M-am apucat între timp de recitalul înjurăturilor de rigoare, am tras ușor-ușor năluca peste covorul de plante, care a ajuns din nou într-un ochi de apă, am lăsat să cadă un pic din obișnuință, după care am pornit-o din nou… și atunci BAMM: știuca a lovit puternic năluca și a explodat suprafața apei! Nu mi-am dat seama că ea de fapt urmărea sub plante și a lovit-o din plin când năluca a ajuns din nou la apă. Am luat-o! – strigam de bucurie, și am încercat să-l opresc și să-l întorc.

Acesta este farmecul pescuitului la suprafață, vara. Pescuit greu, dar extrem de bogat în adrenalină.

Am mai avut încă două zile la dispoziție și am pescuit mai mult aici: golful ținea într-adevăr știuci frumoase. Pescuitul era dificil, dar noi am fost persistenți și am prins câteva. Erau acolo unde trebuiau să fie, practica a confirmat teoria. Chiar și acum, s-a dovedit că e mai bine să te gândești la început, după care perseverează, fiindcă nu se știe niciodată... Știuca își schimbă dinții (după spusele localnicilor Deltei), dar își păstrează obiceiurile. De regulă.

Image 223

În această poveste pescărească apar mai multe elemente importante ale pescuitul știucilor la începutul verii, reguli de care merită să ținem cont. Și anume:

1.Caută știuca în apa mai puțin adâncă, dar în partea acea, care este mai aproape de ieșire spre apa adâncă. Dacă vrei să prinzi știuci mai mari, ține cont că nu le vei găsi în apa mica de 40-50 cm în această perioadă a anului.

2.Caută știuca în locurile acoperite cu vegetație, dar tot așa nu în apa prea mică.

3.Caută locurile cu pietre, cu stânci sau cu copaci căzuți în apă, lângă plauri etc.

4.Caută-l lângă liniile de rupere, praguri.

5.Caută știuca acolo unde este plin cu puiet, și cu albitură. Regulă în Deltă: ai dat de biban mare? Insistă, cu siguranță sunt și știuci în zonă.

6.Căutați știuca la capătul valului, mai ales dacă vântul are aceeași direcție de câteva zile.

7.Caută știuca la începutul verii dimineața devreme și mai spre seară / în cazul în care presiunea atmosferică este stabilă

8.Caută știuca în locurile de mai sus, dar toată ziua și fi perseverent, dacă vezi că presiunea atmosferică scade. Dacă scăderea este bruscă insistă și mai mult. Dar să iei cu tine și costum de ploaie.

Image 9

Există un alt factor important: conținutul de oxigen al apei ... În cazul în care conținutul de oxigen al apei calde scade sub valoarea critică, știuca dispare: dacă are unde, pleacă din astfel de locuri, dacă nu poate, atunci va înceta orice activitate, nu se mai hrănește. Acest fenomen nu este chiar atât de tipic în iunie și prima jumătate a lunii iulie, se întămplă mai frecvent în a doua jumătate a verii. Dacă este foarte cald și temperatura apei crește peste 25 ° C, căutați știuca în părțile mai adânci.

Știuca de regulă este teritorială, dar în cazul știucilor mari se poate observa un fenomen interesant: orele mai calde din timpul zilei își petrec în apele mai adânci și mai răcoroase, dar revin în apele mici să se hrănească mai spre seară. Perioada cea mai potrivită pentru pescuit sunt: dimineața devreme și seara, înainte de apus. Dacă vrem să le prindem în perioada de tranzit, atunci trebuie să ne poziționăm în zonele aflate între apa adâncă și cea mică, cu vegetație, unde este masa pusă pentru știucă.

Image 29

Aceste zone sunt mai ușor de pescuit, putem folosi năluci plastice moi mai mari montate cu stinger clasic cu două ancore, sau voblere tip jerk, sau năluci hybrid. Dacă apa este mai adâncă atunci nălucile trebuie șă fie lestate, ori cu fasttach sinker recomandate și pentru voblere jerk sau nălucile hibrid, sau, cu screw-in-dots pentru plastice moi. Țineți cont de faptul că știucile mari sunt mai precaute, dar sunt și oportuniste…

1. Un pont: ca să atragem atenția știucilor mari nu trebuie să jerkuim în exces, știuca mare preferă captura previzibilă și sigură. Nu se aventurează să sară la fiecare peștișor, sau nălucă mica. Ea vrea să meargă la sigur atunci, când lansează atacul. Dacă ceva este suspect, mai bine o lasă în pace, da în același timp este și foarte curioasă… nu va renunța la o pradă ușoară și sigură.

2. Încă un pont: totdeauna va prefera o pradă mai mare și mai ușoară de prins, foarte rar se pune în mișcare pentru o pradă mică, nesemnificativă pentru ea. Rețineți: apa este caldă, știuca are o digestie rapidă, se hrănește intens în această perioadă a anului, dar, de regulă, pește pradă este și ea în abundență în majoritatea apelor naturale. Trebuie să oferim ceva interesant, ceva, ce stârnește interesul cumetrelor, dar ceva, ce merită și efortul. Așa cum am mai spus: încercați să citiți bine semnele întâlnite pe baltă, gândiți-vă bine, elaborați o tactică, după care fiți perseverenți, pentru că nu se știe niciodată… Stimata doamnă din cauză este precaută, suspicioasă, dar totodată curioasă și pofticioasă… nu renunțați niciodată.

Image 75

În partea a doua va fi vorba despre nălucile cele mai eficiente în pescuitul știucii la începutul verii. O să vă dezvălui ponturi super-efective și secrete cu șapte sigilii. :-)

Înscrieți-vă la newsletter-ul nostru, ca să nu ratați nici un sfat util!

Fir întins,

Balázs „Steiner” Sándor

PS: Prietenul meu, cu cine mă duc cel mai des la pescuit, m-a întrebat recent:

- Tu chiar vrei să le spui pe blog tot ce știi despre pescuitul știuci?

- Da, o să le dezvălui tot ce știu - am răspuns. Eu pot să le povestesc despre tehnici, trucuri, ponturi, dar în rest totul va depinde numai de ei. Totul își are originea în mintea fiecăruia dintre noi..

Partea a doua a articolului le găsiți aici: Pescuitul știuci la începutul verii 1.2.




Înscrie-te la newsletterul nostru! Mă înscriu
Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare