Ce echipament de pescuit sa folosim? De spinning, sau de baitcasting?

Oferta de echipamente de pescuit este foarte mare, sunt accesibile lansete și mulinete din ce în ce mai bune. In pescuitul răpitorilor echipamentul folosit se împarte în doua categorii principale cum ar fi echipamente (ansamblu de lanseta și mulineta) spinning si cea de baitcasting. Ambele categorii prezintă avantaje și dezavantaje.

Mulineta spinning este mai universala, ușor de folosit, chiar și pescarii începători pot învăța să o folosească foarte repede. Mulineta spinning se montează sub lanseta și sunt foarte utile și eficiente atunci când se folosesc năluci mai mici și mai ușoare.

Image 119

Distanta de lansare depinde în mare măsura și de puterea lansării, firul fuge ușor de pe tambur, nu este încetinit de sisteme de frânare a tamburului, chiar și nălucile artificiale ușoare și foarte ușoare pot fi aruncate fără probleme. De asemenea „perucile”, adică acele încâlciri supărătoare ale firului sunt foarte rare. Au dezavantajul ca răsucesc firul.

Cealaltă categorie a echipamentelor folosite în pescuitul răpitorilor reprezinta echipamentul de baitcasting. Mulinetele baitcasting sau mai simplu: casting sunt montate pe parte superioara a lansetei, inelele la fel sunt pe partea superioare a lansetei de casting.

Image 40

Aceste ansamble permit lansări lungi și precise, chiar dacă firul trebuie sa facă fata sistemului complex de reglaje ale rotației tamburului (frâna magnetica, frâna centrifugal și frâna de ax). Învățarea tehnici de lansare necesita timp și răbdare, trebuie reglat sistemul de frânare a tamburului în funcție de greutatea năluci și în funcție de tehnica de lansare. In perioada de acomodare pot apărea mai des „peruci”, tamburul mulinetei trebuie controlat la finalul fiecărei lanseu, aspecte care pot fi însă deprinse în câteva ore. De asemenea nici reglajul frânelor tamburului odată înțeleasă numai prezintă o problema (Cum se reglează o mulineta casting? O sa revenim și la acest subiect...).

Image 33

In ciuda acestor inconveniente cu echipamentul casting putem lansa la distante mai mari și mai precis nălucile mai mari și mai grele gen XXL. Știm cu toții ca diferența intre succes și eșec poate decide foarte des faptul ca cine arunca mai departe și mai precis... Chiar și diferența de 1-2 m poate conta uneori, iar năluca artificiala pusa ușor pe suprafața apei la o distanta de numai de o jumătate de metru de plaur poate provoca atacul chiar și a știucilor mai puțin active. La multiplicatoare (mulinete baitcasting) putem folosi fire mai groase fiindcă grosimea firului nu influențează aproape deloc lungimea lanseului, însa în dril avem un control mai bun a peștelui. Aceste mulinete de regula sunt mai scumpe, însa au angrenaje mai solide, sistemul de frânare de lupta este una puternica (proiectat pentru lupte cu pești mari), și fiabilitate lor în timp este mai mare.

Image 39

In concluzie pentru pescuit la răpitori cu năluci artificiale ușoare și medii se poate folosii echipament spinnig iar pentru nălucile mari și grele gen XXL este mai recomandata folosirea echipamentului de baitcasting. Folosirea nălucile grele reduc fiabilitatea mulinetelor spinning, dar pot fi și periculoase în același timp, firul poate sa va taie degetul la lansare chiar foarte urat. Atunci când pescuiți cu năluci grele de peste 80 g. cu echipament spinnig va recomandam folosirea degetarului (cum se folosește și la pescuitul crapului, unde de asemenea se lansează monturi grele de 100 – 150 gr). Puteți observa ca pescari de știucă din Europa de Nord și de Vest - și nu numai - țin la îndemâna doua lansete: un echipament spinning pentru linguri și alte năluci artificiale ușoare și un echipament casting pentru nălucile artificiale mai grele cum ar fii plasticele moi mari și grele foarte populare de altfel în tarile Scandinave, precum și nălucile hard mari, cum ar fii jerkbai, gliders, spinnerbait, crancbait, swimbait si nălucile hibride, care sunt de asemenea foarte eficiente. Nu va temeți de echipamentul casting fiindcă odată familiarizat cu el nu o sa vreți sa mai schimbați niciodată. Aduce un plus de siguranță și încredere ca atunci când vine momentul și năluca ta jucată cu măiestrie este inhalat de un monstru adevărat de peste un metru, ei bine, atunci vei fii stăpân pe situație.
Înscrie-te la newsletterul nostru! Mă înscriu
Coşul meu
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Salvează coşul
Comandă
Alege limba
Favorite
nowishlist
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare Manage Personal Data