Ce echipament de pescuit sa folosim? De spinning, sau de baitcasting?
Oferta de echipamente de pescuit este foarte mare, sunt accesibile lansete și mulinete din ce în ce mai bune. In pescuitul răpitorilor echipamentul folosit se împarte în doua categorii principale cum ar fi echipamente (ansamblu de lanseta și mulineta) spinning si cea de baitcasting. Ambele categorii prezintă avantaje și dezavantaje.
Mulineta spinning este mai universala, ușor de folosit, chiar și pescarii începători pot învăța să o folosească foarte repede. Mulineta spinning se montează sub lanseta și sunt foarte utile și eficiente atunci când se folosesc năluci mai mici și mai ușoare.
Distanta de lansare depinde în mare măsura și de puterea lansării, firul fuge ușor de pe tambur, nu este încetinit de sisteme de frânare a tamburului, chiar și nălucile artificiale ușoare și foarte ușoare pot fi aruncate fără probleme. De asemenea „perucile”, adică acele încâlciri supărătoare ale firului sunt foarte rare. Au dezavantajul ca răsucesc firul.
Cealaltă categorie a echipamentelor folosite în pescuitul răpitorilor reprezinta echipamentul de baitcasting. Mulinetele baitcasting sau mai simplu: casting sunt montate pe parte superioara a lansetei, inelele la fel sunt pe partea superioare a lansetei de casting.
Aceste ansamble permit lansări lungi și precise, chiar dacă firul trebuie sa facă fata sistemului complex de reglaje ale rotației tamburului (frâna magnetica, frâna centrifugal și frâna de ax). Învățarea tehnici de lansare necesita timp și răbdare, trebuie reglat sistemul de frânare a tamburului în funcție de greutatea năluci și în funcție de tehnica de lansare. In perioada de acomodare pot apărea mai des „peruci”, tamburul mulinetei trebuie controlat la finalul fiecărei lanseu, aspecte care pot fi însă deprinse în câteva ore. De asemenea nici reglajul frânelor tamburului odată înțeleasă numai prezintă o problema (Cum se reglează o mulineta casting? O sa revenim și la acest subiect...).
In ciuda acestor inconveniente cu echipamentul casting putem lansa la distante mai mari și mai precis nălucile mai mari și mai grele gen XXL. Știm cu toții ca diferența intre succes și eșec poate decide foarte des faptul ca cine arunca mai departe și mai precis... Chiar și diferența de 1-2 m poate conta uneori, iar năluca artificiala pusa ușor pe suprafața apei la o distanta de numai de o jumătate de metru de plaur poate provoca atacul chiar și a știucilor mai puțin active. La multiplicatoare (mulinete baitcasting) putem folosi fire mai groase fiindcă grosimea firului nu influențează aproape deloc lungimea lanseului, însa în dril avem un control mai bun a peștelui. Aceste mulinete de regula sunt mai scumpe, însa au angrenaje mai solide, sistemul de frânare de lupta este una puternica (proiectat pentru lupte cu pești mari), și fiabilitate lor în timp este mai mare.